Accumachines zijn helemaal in!

Een hype op het gebied van tuinmachines zijn accumachines. Verticuteren met de STIHL RLA 240, grasmaaien met de STIGA SLM 544 AE of snoeien met de STIHL HSA 86: het gebeurt tegenwoordig allemaal batterij-aangedreven. Accumachines zijn niet alleen duurzaam, maar ook stil, licht, sterk en eenvoudig te bedienen. In dit artikel bespreken we alles wat je wilt weten als (toekomstig?) eigenaar van een accumachine.

Voor ons aanbod aan accumachines kun je op deze pagina terecht.

De voordelen

  • Allereerst veroorzaakt een batterij geen schadelijke uitlaatgassen, waardoor de machines veel milieuvriendelijker
  • Daarnaast maken accumachines veel minder geluid dan een benzinemotor. Zo doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook je buren!
  • Ook zijn batterij-aangedreven machines over het algemeen compacte machines. Het gewicht ervan is tot 40% minder dan dat van benzinemachines en bovendien veroorzaken ze opvallend minder trillingen. Ergonomisch tuinieren word je op deze manier erg gemakkelijk gemaakt.
  • Een ander groot voordeel is het snoerloze apparaat. Doordat de machine op een accu werkt, hoef je niet meer te werken met lange verlengsnoeren die eigenlijk altijd in de weg zitten. De mobiliteit van de accumachines is hierdoor veel groter.
  • Je kunt één accu gebruiken voor al je tuinwerkzaamheden. STIHL heeft zijn accu’s en machines namelijk zo ontwikkeld dat de accu’s geschikt zijn voor alle machines. *
  • Accumachines zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Het vervangen van vuile bougies, filters, olie of het bijvullen van brandstof is niet meer nodig. Met een opgeladen accu kun je direct aan de slag!

*Dit geldt niet voor de accu’s van STIGA. Op de productpagina van alle STIGA-machines en accu’s is terug te vinden welke accu bij welke machine past.

Zo onderhoud je ze

Accu opladen

Een zeer bekende uitspraak is dat accu’s pas opgeladen mogen worden wanneer deze helemaal leeg zijn. Voor de accu’s van STIHL en STIGA geldt dit echter niet. De STIHL en STIGA-accu’s zijn Lithium-Ion accu’s en verliezen hun levensduur niet wanneer deze vroegtijdig worden opgeladen. Zo kun je gerust na ieder gebruik de accu opnieuw opladen.

Een losse accu opbergen

Berg je accu nooit leeg op! Om de levensduur van je accu zo lang mogelijk te houden is het beter om hem nooit helemaal leeg of helemaal vol op te bergen. Bij een helemaal vol of helemaal leeg oplaadniveau wordt de batterij namelijk onnodig belast. Het beste niveau voor het opbergen van je accu is wanneer deze minimaal 30% is opgeladen. Hiermee wordt de levensduur van je batterij verlengd. De batterij kan voor langere tijd worden opgeborgen op dit niveau.

Het beste is om de accu met een (vochtig) doekje schoon te maken voordat deze wordt opgeborgen. Wanneer de accu is gereinigd en voor minimaal 30% is opgeladen kun je de accu op een veilige, zon- en vochtvrije plek opbergen. De STIHL opbergbox is ideaal voor het opbergen van je accu. Belangrijk is ook om de accu te bewaren op een plek waar het niet kouder is dan -10°C en ook niet warmer dan +50°C.

Machines met ingebouwde accu opbergen

Wanneer je de machine hebt uitgeschakeld, verwijder je de activeringssleutel en berg je deze los van de machine op. Je kunt vervolgens de machine vuilvrij maken met bijvoorbeeld een vochtige doek.

Je kunt de machine het beste bewaren op een veilige, vocht- en zonvrije plek. Daarnaast mag het er niet kouder dan -10°C en ook niet warmer dan +50°C worden.