Een grastrimmer, kantenmaaier of een bosmaaier? Wat is nu eigenlijk het verschil en wat kun je met deze verschillende machines? Je leest het in dit artikel!

Allereerst de overeenkomsten..

Een grastrimmer, kantenmaaier en bosmaaier zien er vanaf de buitenkant veelal hetzelfde uit. Ze zijn allen langwerpig, hebben een snel roterend draad of mes aan de onderkant die wordt aangedreven door een motor. Bovendien zijn ze allemaal gemaakt om ongewenst gras, onkruid en struiken weg te halen.

..dan de verschillen

Een grastrimmer, kantenmaaier en bosmaaier zijn van elkaar te onderscheiden door hun kracht. Bedenk eerst waar je de machine voor wilt gebruiken en vervolgens kun je bepalen welke het meest geschikt is voor deze klus.

Een grastrimmer

De naam zegt het eigenlijk al, een grastrimmer wordt voornamelijk gebruikt voor het trimmen van het gras. Je gebruikt deze machine veelal op plekken waar je met de grasmaaier moeilijk bij kunt, zoals langs bomen, palen of de randen langs de oprit.

Een grastrimmer werkt meestal met een ronddraaiend draad, maar kan ook beschikken over (kunststof) messen.

Let er op dat een grastrimmer niet gemaakt is voor het weghalen van harde grassen, taai onkruid en zeer dicht struikgewas. Een grastrimmer is hier vaak niet krachtig genoeg voor, waardoor je te veel van de machine zult vragen wanneer je dit wel probeert.

Een kantenmaaier

Een kantenmaaier is net wat krachtiger dan een grastrimmer en kan hierdoor dus zwaardere klussen aan. Zo kunnen ze niet alleen taaier gras, onkruid en struikgewas aan, maar zijn ze ook gemaakt voor het onderhoud van grotere oppervlakten.

Er zijn verschillende snijgarnituren die je kunt bevestigen op een kantenmaaier. Zo kun je kiezen tussen verschillende soorten maaikoppen, grassnijbladen of een driehoeksmes.

Een bosmaaier

Wil je taai onkruid, harde grassen of zeer dicht struikgewas wegwerken? Dan is een bosmaaier de ideale machine hiervoor! Bovendien is een bosmaaier zeer geschikt om slootkanten en hellingen mee te maaien. Een bosmaaier heeft meer kracht dan een grastrimmer en een kantenmaaier en zal daarom gemakkelijker dit werk voor je kunnen verrichten.

Bosmaaiers hebben grotere motoren, een dikkere draad en sterke metalen bladen en messen. Voor een bosmaaier zijn bovendien meer accessoires te krijgen. Je kunt kiezen uit maaikoppen voor verschillende maaidraden, voor kunststofmessen, stalen grassnijbladen, een slagmes of een cirkelzaagblad.

Dankzij de kracht van een bosmaaier kun je zowel lichte als zwaardere werkzaamheden verrichten, of het nu gaat om grote oppervlakken, hellingen of moeilijk bereikbare hoeken.