Je kunt in september alvast beginnen met het voorbereiden van je gazon op de winter. Bovendien heeft het gazon veel geleden in de zomer en zijn er hier en daar wat herstelwerkzaamheden nodig.

Maaien

Het gras gaat weer langzamer groeien, maar zo nu en dan een maaibeurt is nog steeds wel nodig. Let er hierbij op dat de maaihoogte in september en oktober wat opgeschroefd kan worden. Maai je gras tot een hoogte van ongeveer 5 centimeter.

Eind oktober, wanneer het gras niet meer groeit, vindt vaak de laatste maaibeurt plaats. Ook nu maai je weer tot een hoogte van ongeveer 5 centimeter, zodat het gras goed beschermd is tegen de kou.

Mossen weghalen

Zijn door het vele maaien of het intensieve gebruik veel mossen in je gras ontstaan? Dan is september een goede maand om je gazon te verticuteren. De laag mossen en dode grassen in je gazon wordt ook wel een viltlaag genoemd. Deze kun je met een verticuteermachine gemakkelijk weghalen. Door te verticuteren krijgen wortels meer ruimte om te ademen en kan regenwater de wortels beter bereiken.

Gras zaaien

Door de droogte in de zomer kunnen kale plekken ontstaan in je gazon. Maar ook na het verticuteren of door het vele gebruik kunnen deze zijn ontstaan. September is de perfecte tijd om nieuw gras te zaaien. De grond is in deze periode namelijk nog warm en het jonge gras zal zich daarom snel ontkiemen als het regelmatig water krijgt. Bovendien zal een dichte en volle grasmat de winter beter doorkomen.

Verspreid over de kale plekken een mengsel van zaad en potgrond en zorg dat de grond vochtig blijft.

Bemesten

In het najaar bemest je het gazon voor de laatste keer. Door nu te bemesten vul je de ontstane voedingstekorten weer aan, hebben de wortels een gunstig vochtgehalte en maak je het gazon sterker om goed de winter door te komen. Bovendien kunnen mosvorming en vervilting hiermee worden voorkomen.