Wat is een hogedrukreiniger? – Een hogedrukreiniger is een elektrische machine die met een hoge druk een sterk geconcentreerde straal water verspreidt. Een hogedrukreiniger is zeer veelzijdig omdat je vele oppervlakten rondom het huis ermee kunt schoonmaken. Denk aan het reinigen van je terras, tuinmeubelen, auto’s, gevels en noem het maar op.

Minder waterverbruik – Door de sterk geconcentreerde straal water gebruik je met een hogedrukreiniger veel minder water dan wanneer je dezelfde klus met een normale tuinslang uitvoert. De focus van het water ligt namelijk op het te reinigen oppervlak en bovendien gaat het reinigen met een hogedrukreiniger veel sneller!

Welke soort hogedrukreiniger gebruik je? – Voor het schoonmaken in en rondom het huis kun je het beste een compacte en veelzijdige hogedrukreiniger gebruiken. Voor de meer professionele klussen kun je daarentegen het beste een krachtige hogedrukreiniger inzetten.

Een nette tuin met slechts één machine

Onkruid verwijderen

Met een hogedrukreiniger kun je eenvoudig en effectief onkruid tussen tegels en in grind verwijderen. Hiervoor heb je geen extra toebehoren nodig. Wanneer je van plan bent om onkruid te verwijderen met de hogedrukreiniger is het aan te raden om dit te doen vóórdat je andere zaken in je tuin gaat schoonmaken. Je spuit namelijk letterlijk het onkruid tussen de tegels weg, waarbij er dus veel vuil vrij komt. Na het verwijderen van het onkruid zul je dus eerst het losgekomen vuil bij elkaar moeten vegen, waarna je vervolgens je terras kunt gaan reinigen.

Terras reinigen

Voor het reinigen van de tegels van je terras of pad kun je het beste een vlakreiniger (zoals de STIHL RA 82) gebruiken. Met een vlakreiniger maak je de tegels effectief en spatvrij schoon. Hiermee vermijd je dat de muren van het huis of je schutting helemaal bruin zien van het vuil.

Let er bij het reinigen van stenen die gecoat zijn op dat de hoeveelheid bar die je gebruikt, de beschermlaag kan beschadigen. Gevolg is dat de kans op groene aanslag wordt vergroot. Begin daarom altijd met een lage druk en voer vanuit daar de druk (indien nodig) op. Houd daarnaast voldoende afstand.

Tuinmeubelen schoonspuiten

Op tuinmeubelen kan gedurende het jaar een groene aanslag ontstaan en vormen een nest van spinnenwebben, stof, bladeren of ander vuil. Je kunt je tuinmeubelen eenvoudig schoonmaken met een spuitlans of een wasborstel.

De coating van plastic tuinmeubilair kan worden aangetast wanneer er met een te hoge druk wordt gewerkt. Je kunt hierbij beter de druk niet te hoog zetten en de spuit op enige afstand van het meubel houden.

Houten vlonders, veranda's en schuttingen

Ook houten oppervlakken kun je eenvoudig reinigen met een hogedrukreiniger, maar zorg wel dat je met een aantal dingen rekening houdt. Zo is het niet verstandig om met een te hoge druk te werken en kun je het beste enige afstand van het hout bewaren. Werk daarnaast altijd in de richting van de lengte van de plank, waarbij je met de nerf van het hout meegaat. Zo voorkom je dat je de zachte delen uit het hout spuit en de poriën van het hout opent. Probeer voor de zekerheid eerst op een slecht zichtbare plek of de druk niet te hoog staat en het hout niet te zacht is. In de handleiding van de hogedrukreinigers is vaak te lezen welke stand of welk mondstuk het meest geschikt is voor houten oppervlakten.

Auto's, caravans, scooters.. enzovoorts

Met een hogedrukspuit kun je eenvoudig oppervlakkig vuil verwijderen en moeilijk bereikbare plekken reinigen. Gebruik voor het reinigen van een auto of caravan een platte wasborstel, die geschikt is voor het reinigen van kwetsbare oppervlakken. Begin met het oppervlakkig verwijderen van vuil. Gebruik vervolgens de STIHL autoshampoo en velgenreiniger voor het verwijderen van hardnekkiger vuil en spoel het voertuig vervolgens nog een keer af om hem vrij van sop te maken.

Bij het reinigen van je auto met een hogedrukreiniger moet je op een aantal dingen heel goed letten:

  • Om deuken en andere beschadigingen te voorkomen kun je het beste met een zo laag mogelijke druk beginnen. Vanuit hier kun je (indien nodig) de druk opvoeren. Houdt bovendien altijd enige afstand (50 tot 100 cm bij gebruik van een spuitlans en minimaal 30 cm bij het gebruik van een platte wasborstel) tussen de hogedrukreiniger en het oppervlak.
  • Je kunt het beste van boven, schuin naar beneden te werk gaan en gebruik bij voorkeur een wat bredere straal. Hoe smaller de straal is, des te harder deze het oppervlak zal raken en des te groter de kans is op beschadigingen. Richt de straal nooit recht op het oppervlak.
  • Wees extra voorzichtig bij het reinigen van plastic, kunststof en rubber (zoals bumpers, stoot strips, etc.).

Gevels en kozijnen

Oppervlakkig vuil als mos en algen op gevels en kozijnen kun je effectief verwijderen met een hogedrukspuit. Let er hierbij op dat je de kozijnen en deurposten niet beschadigt met een te hoge druk. Bovendien kun je de straal beter niet van dichtbij op de voegen richten. Ga voordat je begint altijd eerst na of de ondergrond bestand is tegen de hoge druk.

Afvoerbuizen of riolering doorspuiten

Je kunt een hogedrukreiniger met allerlei accessoires uitbreiden. Zo kun je een verlengstuk of extra lange slang gebruiken voor het doorspuiten van moeilijk bereikbare plekken, zoals afvoerbuizen of de riolering.

STIHL reinigings- en onderhoudsmiddelen

Universele allesreinigers

De universele reinigers CP 200 en CU 100 zijn te gebruiken in alle hogedrukreinigers van STIHL. Je kunt ze gebruiken op harde oppervlakken, zoals steen en kunststof, maar ook op metalen, gelakte en glazen oppervlakken. Ze zijn echter niet geschikt voor textiel.

De CU 100 universele reiniger is zeer zacht en verwijdert zowel licht als hardnekkig vuil. Deze reiniger kun je gebruiken in de tuin, op je perceel, maar ook in je garage en in huis.

De CP 200 universele reiniger is speciaal ontworpen voor intensief reinigingswerk. Hij is perfect voor het bestrijden van stof en opgedroogde vlekken, maar ook voor het reinigen van olie- en vetvlekken en roet.

Autoshampoo en velgenreiniger

De speciaal ontwikkelde CC 100 autoshampoo verwijdert eenvoudig en snel vuil. Na het reinigen zorgt de wax voor een lang aanhoudende glans. Voor het moeiteloos reinigen van lichtmetalen en stalen velgen is de CR 100 velgenreiniger geschikt.

Reiniger voor stenen en gevels

De CS 100 reiniger voor stenen en gevels is ideaal voor stenen oppervlakken, gevels, beton, hout en tegels. Hij is speciaal ontwikkeld voor het onderhoud van harde vloeren en verwijdert hardnekkig vuil, roet en groene aanslag.