Voor eens en voor altijd duidelijkheid over STIHL grasmaaiers

Wij krijgen vaak de vraag van jullie wat het onderscheid is tussen de verschillende STIHL grasmaaiers. Er is namelijk genoeg keuze wanneer je op zoek bent naar een STIHL grasmaaier, maar wat is nu het verschil tussen al deze soorten? De maaiers van STIHL kennen verschillende series en binnen deze series bestaan er vervolgens weer verscheidene varianten. Deze varianten worden aangeduid door letters, zoals de C van Comfortversie of de P van Performance. In dit artikel worden deze aanduidingen toegelicht, zodat er voor eens en voor altijd duidelijkheid is over de grasmaaiers van STIHL en jij een betere keuze kunt maken bij het kopen van je nieuwe maaier!

C van Comfortversie

De C staat voor Comfort en dit comfort is terug te vinden in de duwboom van de grasmaaier. Waar de standaardvariant ook een standaard duwboom heeft, heeft de Comfortversie een monostuur. Het monostuur is slechts aan een kant van de machine bevestigd. Dit vergemakkelijkt het wegnemen van de opvangbox en geeft je de mogelijkheid om de grasmaaier compact op te bergen. Op dit monostuur zit wel 10 jaar garantie!

Het verschil tussen de Comfort versie en standaard versie is hiernaast duidelijk te zien. Zo is de STIHL RMA 443 voorzien van een standaard duwboom, terwijl de STIHL RMA 443 C voorzien is van een monostuur.

P van Performance

De Performance, of Prestatie, van de grasmaaier wordt bepaald door de accu’s. P-versies zijn namelijk voorzien van twee accu’s die gelijktijdig hun energie verbruiken. Dankzij deze technologie heeft de grasmaaier een langere looptijd. Zo hoef je minder vaak de accu te verwisselen tijdens het maaien. Een machine die geniet van dit voordeel is de STIHL RMA 448 PC accumaaier.

Het verschil met andere machines? Zij hebben of maar één accu of twee accu’s die echter niet gelijktijdig werken. Wanneer de twee accu’s in de machine niet gelijktijdig werken, zal bij een lege accu deze alsnog vervangen moeten worden door de volle. In de machine bevinden zich dan wel twee accu-vakken, maar slechts één van die vakken verbindt de accu met de motor.

T van 1-Trapsaandrijving

De 1-Trapsaandrijving van de grasmaaiers zorgt voor een constante aandrijving tijdens het gebruik. Zo hoef je tijdens het maaien de machine niet langer vooruit te duwen. Ergonomisch gezien werken de T-varianten dan ook erg prettig.

V van Vario-aandrijving

Vario-wielaandrijving maakt het mogelijk om de snelheid van de STIHL grasmaaier heel precies af te stemmen op je maaigewoontes en de omstandigheden, zodat je comfortabel kunt werken. De maaisnelheid is variabel in te stellen met de bedieningshendel op de stuurstang. Het toerental van de motor blijft daarbij altijd constant.

Een van onze machines met Vario-aandrijving is de professionele STIHL RMA 765 V accu grasmaaier.

S van Messenremkoppeling

De messenremkoppeling koppelt het mes en de motor van elkaar los, zodat je het maaiwerk kunt stoppen terwijl de motor loopt. Bij een korte onderbreking hoef je de grasmaaier nu niet meer stil te leggen en opnieuw te starten. Zo kun je bijvoorbeeld de grasopvangbox leegmaken of de machine naar een andere plek rijden die gemaaid moet worden.

R van Recyclen

Wanneer je de R ziet staan bij een maaier, houdt dit in dat de grasmaaier een mulchmaaier is of een mulchfunctie heeft. Met een mulchmaaier of mulchfunctie wordt het gemaaide gras fijngesnipperd en blijft het liggen op het gazon. Het fijngesnipperde gras dient op deze manier als gratis bemesting doordat het tussen de grassprieten nieuwe voedingsstoffen vormt.

De STIHL RMA 2 RT accumaaier is een echte mulchmaaier.

Combinatie van eigenschappen

Veel STIHL grasmaaiers hebben een combinatie van de verschillende eigenschappen. Zo heeft de STIHL RMA 448 PC zowel de Performance van twee gelijktijdig werkende accu’s als het Comfort van een monostuur. Ben je dus op zoek naar een grasmaaier met specifieke eigenschappen? Let dan goed op deze aanduidingen en bespaar jezelf tijd tijdens het zoeken.

Bekijk hier alle STIHL grasmaaiers in onze shop.