WAAROM IS EEN WINTERSTOP BELANGRIJK VOOR JE ROBOTMAAIER?

Als het koude seizoen aanbreekt is het tijd om je maairobot een pauze te gunnen. Het gazon hoeft niet meer gemaaid te worden en je kleine tuinhelper kan genieten van zijn welverdiende winterslaap.

Om de robotmaaier tegen de weersinvloeden te beschermen, mag je hem tijdens de wintermaanden niet buiten laten staan. Lage temperaturen, sneeuw en regen kunnen de gevoelige elektronica van je iMOW® beschadigen. Bescherm ook het laadstation tegen vocht.

WANNEER BERG JE DE ROBOTMAAIER OP VOOR ZIJN WINTERSLAAP?

Tegen het einde van de herfst groeit het gazon bijna niet meer. Vanaf dan heeft maaien nog maar weinig zin en het kan zowel je gazon als je robotmaaier beschadigen.

Vanaf wanneer laat je dan je robotmaaier aan zijn winterslaap beginnen? Uiterlijk als het kwik voor de eerste keer onder nul gaat maai je het gazon voor de laatste keer. Daarna mag je de machine deactiveren. In het algemeen is oktober of begin november een goed tijdstip om je maairobot winterklaar te maken.

In het voorjaar ontwaakt je gazon weer uit zijn winterslaap. Het is dan de hoogste tijd om je robotmaaier klaar te maken voor zijn eerste rondjes in de tuin.

DE ROBOTMAAIER KLAARMAKEN VOOR DE WINTER: HANDLEIDING

In een paar stappen maak je de STIHL maairobot winterklaar.

Laad de accu van de iMOW® volledig op na de laatste maaibeurt. Zo voorkom je een diepontlading van de robotmaaier tijdens zijn winterslaap en verleng je de levensduur van de accu.

Schakel het automatische maaischema uit en controleer of de hoogste veiligheidsstand ingesteld is. Activeer de machineblokkering door lang op de STOP-toets van je robotmaaier te drukken. Je kunt de machineblokkering ook activeren via het menu van de robotmaaier. Hiervoor selecteer je in het menu-item “Meer” het onderdeel “iMOW® blokkeren”. Bevestig je keuze met de OK-toets. Hiermee zorg je ervoor dat de machine niet per ongeluk vanzelf start.

Zorg ervoor dat je maairobot bedrijfszeker is voordat je hem opbergt voor zijn winterslaap.
Controleer je robotmaaier op sporen van slijtage en mogelijke beschadigingen. Zijn er versleten of defecte onderdelen? Dan is dit het geschikte ogenblik om ze te vervangen. Wij raden je aan dit te laten doen door een van onze gekwalificeerde STIHL dealers. Zo bescherm je de maairobot tegen vroegtijdige storingen en maak je hem klaar om het in de lente weer te gebruiken.

Het maaimes vervangen

Inspecteer het maaimes. Is het nog scherp genoeg of moet het worden vervangen?
Als het maaimes bot wordt en niet meer zuiver maait, is het tijd om het te vervangen. Slijp het nooit, maar vervang het door een nieuw. Alleen zo kan de robotmaaier behoorlijk en stil werken.

Ook een robotmaaier heeft onderhoud nodig! Besteed wat tijd aan je iMOW® voordat je hem aan zijn winterslaap laat beginnen en reinig hem. Reinig de behuizing en het gedemonteerde maaiwerk met een doek. Hoe je hardnekkig vuil verwijdert en je iMOW® maairobot grondig reinigt, lees je in de gebruiksaanwijzing of in onze handleiding.

Tip van de STIHL professional: gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Ze kunnen je robotmaaier beschadigen. Reinig je iMOW® niet onder stromend water of met een hogedrukreiniger.

Het dockingstation van de iMOW® mag tijdens de winter op het gazon blijven staan. Dek het wel af om de elektronica te beschermen. Koppel de adapter los van de stroom en berg hem op, bijvoorbeeld in een kabeldoos. Plaats een geschikte emmer over het station en maak de emmer vast, zodat hij de hele winter stevig over het dockingstation blijft zitten.

Berg de iMOW® op in een droge en afsluitbare ruimte, bijvoorbeeld de garage of kelder. De temperatuur in deze ruimte mag niet onder 5°C dalen. Laat geen voorwerpen op de robot liggen en berg hem op in de normale stand.

Met deze voorbereidingen zal je robotmaaier de winter schoon en droog doorstaan. In het voorjaar is hij dan weer klaar voor het nieuwe tuinseizoen.

WINTERONDERHOUD VOOR JE ROBOTMAAIER

We raden aan om je machine elke winter te laten inspecteren door een STIHL dealer. Hij controleert in de eerste plaats gevoelige onderdelen van de robotmaaier zoals de accu, de elektronica en de software.

SAMENVATTING: MAAK JE ROBOTMAAIER KLAAR VOOR DE WINTER

  • Vorst en sneeuw kunnen je robotmaaier beschadigen.
  • Berg je machine tijdens de winter daarom op in een droge en warme ruimte.
  • Laat je robotmaaier tegen het einde van de herfst aan zijn winterslaap beginnen.
  • Berg je iMOW® alleen op als hij bedrijfszeker is. Controleer hem eerst op mogelijke beschadigingen en laat die repareren door één van onze gespecialiseerde STIHL verkopers.
  • Maak je robotmaaier grondig schoon voordat je hem opbergt voor de winter.
  • Zet hem in een droge en afsluitbare ruimte.